21 Ekim 2017 Cumartesi

Poulet aux Prunes (Erik Soslu Tavuk) (2011)

Eşi Faranguisse (Maria de Medeiros) kemancı kocası Nasır Ali’ye (Mathieu Amalric) sudan bir sebeple sinirlenerek hayattaki en değerli varlığı kemanını kırar. Nasır Ali’nin sadece kemanı değil yaşama isteği de kırılmıştır. Yenisini bulmak için yaptığı birkaç teşebbüsün ardından intihar etmeye karar verir. Başarısız olup komik duruma düşünce yatağa uzanıp ölümü beklemeye başlar. Film, Nasır Ali yataktayken hatırladığı geçmişine geri-dönüşlerle ilerliyor ve bu durum 8 günlük bekleyişi süresince devam ediyor. Ebeveynleri, eşi, çocukları, kavuşamadığı sevgilisi İrane (Golshifteh Farahanias) tek tek gözünün önünden geçiyor ve yaşadıklarına şahitlik ediyoruz.


Marjane Satrapi’nin aynı adlı çizgiromanından uyarlama. Filmi Satrapi ve Vincent Paronnaud beraber yazıp yönetmiş. Filmin ismi Nasır Ali’nin en sevdiği yemeğin erik soslu tavuk olmasından geliyor. Kavuşulamayan sevgilinin isminin İran olması tesadüf değil tabii ki. Mecazlı göndermeler film boyunca serpiştirilmiş. TR'de "Azrail'i Beklerken" adıyla gösterilmiş. Masalsı bir tonu var. 

Biraz komedi, biraz masal, biraz da duygusallık diyenler bir bakabilir. Tekrar seyretmek istediğim bir film olmadı ama vasatın üzerinde bir iş.  










































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...