14 Ekim 2017 Cumartesi

"Dear Frankie" filmi (2004)


Lizzi (Emily Mortimer), dokuz yaşındaki oğlu Frankie (Jack McElhone) ve annesiyle (Mary Riggans) durmadan yer değiştirerek yaşamaya çalışan bir kadın. Ekonomik olarak zorlukla ayakta duruyor. Oğlu Frankie sağır ve yalnız bir çocuk. Babasının gemiyle uzun yola gittiği söylendiği için ona mektuplar yazıyor, annesi de babasının ağzından cevap yazıp çocuğa göndererek mutlu olmasını sağlıyor. Bir gün Frankie babasının çalıştığı geminin (Accra) kendi şehirlerine geleceğini öğrenince anne Lizzie ne yapacağını şaşırır ve devreye bir yabancı (Gerard Butler) girer.

Britanya yapımı. Oyuncu seçimleri ve oyunculukların abartısızlığı gerçekçiliğe ve filmin çekiciliğine ciddi katkıda bulunuyor. Başroller dışında Fish n Chips dükkanının sahibesi Marie rolünde Sharon Small ve anne rolünde Mary Riggans da harika. Hatta Sharon Small'un başrolde oynadığı bir dizi buldum, müsait bir zamanda seyretmeyi düşünüyorum. 

Yönetmen Shona Auerbach ilk filmi olmasına karşın anlamlı ve fotografik kareler yakalama konusunda beklenenin ötesinde başarılı bir iş çıkarmış. Zaten aynı zamanda görüntü yönetmenliğini de üstlendiği görülüyor. Glasgow, İskoçya’da çekilmiş. Andrea Gibb’in senaryosu iyi.  

Karate Kid’in açılış sahnesine benzer bir taşınma sekansıyla nefis bir müzik eşliğinde başlıyor film. Fish n chips sahnesi güzeldi. İskoç aksanı ayrı bir şirinlik katmış.

Masalsı bir iyimserliğe kapılmaya müsait bir konusu var ama duygusal olduğu kadar gerçekçi bir iş çıkartma tercihi sonuna kadar sürdürüldüğü için ortaya benzeri az bulunur dengeli bir film çıkmış.

Müzikler daha ilk sahnede sizi sarmalıyor. Bol ama yerinde bir müzik kullanımı film boyunca yanınızdan ayrılmıyor. Özellikle piyano ağırlıklı klasik parçalar duygusal gerçekliği derinleştiriyor. Övgünün büyüğü besteci  Alex Heffes’e giderken Arvo’nun Spiegel im Spiegel (Mirror in Mirors, infinity mirror) parçası ve kullanılan diğer şarkılar da yakışmış.


Klasiklerim arasına giren harika bir filmdi. Kesin tekrar seyrederim. 









Sharon Small


Mary Riggans


































































































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...