20 Ekim 2017 Cuma

Die Welle ("The Wave") filmi (2008)

Sıradışı ve pratik anlatımıyla öğrenciler arasında popüler olan lise öğretmeni Rainer Wenger (Jurgen Vogel) anarşist bir kimliğe sahip olmasına karşın baskıcı bir rejimin nasıl olacağı hakkında ders vermek zorunda bırakılır. Konuya ilgi çekebilmek ve daha iyi anlaşılmasını sağlamak için derslerde faşist bir söylem ve örgütlenme geliştirir. Başlarda her şey basit bir oyun gibi gözükse de gün geçtikçe dersle gerçek birbirine karışır ve işler çığrından çıkmaya başlar.

Yönetmen Dennis Gansel. Alman filmi. Todd Strasser’in “The Wave” romanından uyarlama. Roman, Ron Alt isimli bir öğretmenin California’da yaşadıklarını temel almış.

2001 tarihli “The Experiment” filmini hatırlatıyor. Ben Adrien Brody ve Forest Whitaker’lı Amerikan versiyonunu (2010) seyretmiştim. Onun kadar başarılı bulmadım ama vasatın üzerindeydi. Olayların kontrolden çıkışı biraz zorlama geldi. Sınıfta Türk asıllı Sinan rolünü İlyas Mübarek canlandırmış.

Nazizm ve benzeri faşist otokratik rejimlerin minik minik çekirdeklerinin çeşitli gruplar içinde yaşamaya devam ettiğini ve uygun şartları bulduğu takdirde hızla serpilip "dalga dalga" yaygınlaşmasının günümüzde dahi o kadar da zor olmadığını bir kez daha hissettiriyor. Böyle süreçlerde kendini en çok kaptıranların, doğal olarak bir önceki sistemde sosyal ya da ekonomik olarak en fazla dışlanmışlar olduğu da bir kez daha gözler önüne serilmiş.




































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...