19 Mart 2017 Pazar

Inside Nature's Giants - Kutup Ayısı


Inside Nature’s Giants serisinin en zayıf bölümüyle karşı karşıya olduğumuzu hemen duyuralım. İncelenecek kutup ayısı bulamayınca bir son dakika golü haricinde canlı bir teşrih izlemekten ziyade yerel avcıların avladığı kutup ayılarının etinden ve derisinden faydalanmasına tanıklık ediyoruz. İlk 15 dakika ekibin komşu olduğu bir başka araştırmacı gruptan aldığı çevre kirliliği ile ilgili bilgilerle geçti. Onlar da kutup ayılarının kanındaki toksik maddeleri inceleyerek dünya kirliliği hakkında çıkarımlar yapmak için gelmişler. İki ekip yerel avcılara para teklif etmelerine karşın inceleyecek örnek bulmakta çok zorlandı çünkü avcılar işbirliğine gitme konusunda çok isteksiz davranıyor. Son 10 dakika kutup ayısının sindirim sistemine genel bir bakış atacak kadar malzeme bulunabildi. Bu seferlik böyle oldu deyip, kutup ayılarına avcılara karşı haklı mücadelelerinde başarılar dileyerek notlarımızı buraya aktaralım.

Grönland


NOTLAR
Can fast for 8 months without food
-70 dereceye dayanır.
Subsistence hunters var çevrede. Kendine yetecek kadar yani.
Avcı tüfekle tek atışta öldürdü ayıyı. Gururlu bir havalarda. Ne var ki bunda gururlanacak. Köpeklerden biri ayıyı durdurdu, rahat vermedi. O arada bu da kızakla yetişip ateş etti. Avcının öldürdüğü kutup ayısını incelemek için almak istiyorlar. Pazarlıklar.
Ayının pençeleri krampona benziyor.
Av kotası konulmuş. 30 kadar avlayabiliyorlar.
Sonunda avcılar ödülü kabul etmediler, 30 dakikada dismembered the carcass.
Buzların altında en productive food chains var diyor.
Oksijenin yarısı denizden gelir aslında. Orman ayrı. Fitoplanktonlar. Görülmüyorlar. Phytoplankton blooms can be seen from space during arctic summer. Imperative that they stay near the surface close to the sun. Oil içindeki pollutants (lipid soluble) phytoplanktona geçer. Phytoplankton are eaten by zooplankton, tiny little animals like krills. Onları da fish yer. Onları da seal yer. Onları da polar bears. Kutup ayıları at the top of the food chain.

Ayı Pençesi


Sonra örnek almak isteyen (kirlenmeyi ölçmek için) bilim adamları toplantı yapıp yerel avcıları davet ettiler ve para teklif ettiler. Etleri de alacaksınız dediler. Yoksa kirlenmiş hayvanları yiyorsunuz falan diye bilgilendirdiler.

Kürkleri sayesinde o kadar az ısı kaybediyorlar ki thermal camerada neredeyse invisible olacaklar.
No need to hibernate. Don’t freeze in ice cold waters. Soft inner hair keeps the heat while long hairs insulate water. The skin is very black all over the body. Surprisingly, polar bear hairs are actually colorless. But looks white. Mesela bir bardak suyu havaya attığında da beyaz görünüyor şeffaf olmasına karşın. Bunun gibi bir optik yanılsama aslında.

Kürkün Mikroskopik Yapısı

Kutuplara gidildiğinde canlılarda body size artar. Isıyı daha kolay koruyabilmek için. Ama extremities, mesela external ears get smaller in polar. Afrika filinin kocaman kulaklarını hatırla. Oysa mamooth çok küçük kulaklara sahipti. Polar bears de çok küçük external ear’a sahip diğer türlere göre

Penis Kemiği - Os Penis

Köken açısından Alaskan Grizzly bear upstream yumurtlamaya giden salmon’ları yakalar. Bir teoriye göre sibiryada brown bear buzlar arasında kalınca survival için adapte olmak zorunda kaldı ve polar bear evrimleşti.

Koku duyularıyla seal ların breathing holes u 20 mil uzaktan algılıyor
Kafatası, Grizliye göre daha streamlined, yani çıkıntısız, torpido gibi.  Böylece seal hole’a daha kolay sokuyor kafayı. Bir ayının walrus sürüsüne saldırışında enterasan sahneler vardı. Walrus’ların savunması yok gibi yahu. Duvar gibi dizilip arkalarını döndüler sadece. Walrus derisinin blubber kalınlığı 5cm

Bağırsaklar


Bir dişi ayı bulundu. Avcılar kan alınmasına izin verdi. Vena cava’dan alındı. Enlarged clitoris may look like penis. Tüm küçük canlıların top predator’ı olduğu için polar ayılar pollutant vaziyeti hakkında süper bilgi veriyor. Babies born with no subcut fat. Anne den kazar karın altına. Mağara gibi yapar. İyi bir yüzücü, 9 gün durmaksızın yüzen biliniyor.
Son 10 dakikada bir ayının sindirim sys.ne bakılabildi.

Safra Kesesi



Mesentery connects all tissue to the back wall ve bağırsaklardan nutrientları toplar.

Pup seals have a white color to blend in with the environment
Polar bears are root for blubber first, not muscle
Bu kadar yağı nasıl sindiriyor?
Gall bladder’ı çok büyük.
Walrus avı


Animation – Fat is hard to digest because it congeals into larger lumps that digestive enzymes cant penetrate. Bile is a detergent. Splits the lump into oil droplets allowing the enzymes to breakdown more fat molecules
Polar bear bile is more concentrated than most animals
Survival of the fattest denilebilir.

Buradan hareketle yağ çok yediğinde insanda da gall bladder büyür herhalde. 

Kar içindeki ayı ininin girişi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...